Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Крайбрежното строителство заплашва развитието на туризма

"Необходими са спешни мерки за законодателна уредба, която да урегулира строителството в курортите"- призова Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризма/ДАТ/.

Тя категорично ще настоява да се приеме закон, който да даде отговор на въпросите какво е курорт, къде са границите на курортите, какъв вид строителство е разрешено в тях.

В разработена Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България за периода 2008-2013 година се предвиждат действия за се промени постъпателното затриване на туристическия бизнес. В нея се предвижда брутните приходи от туризъм през 2013 година да възлизат на 6 милиарда евро.

Бясното строителство не само, че разруши природата, но и доведе до силно напрегната конкуренция, която не можем да допуснем, коментира Крушкова.

В България вече има над 550 000 легла. Освен това качеството на туристическия продукт пада заради засилена конкуренция и случайни играчи на пазара.

В момента се е стигнало до абсурд- само 2% от хората, които развиват бизнес в сферата на туризма наистина разбират от него. Останалите или трябва да се научат или ще бъдат принудени да продават хотелите си, обещава председателката на /ДАТ/.

Измамите с леговата база е повсеместна и обичайна практика, която остава ненаказана.

Не всички общини декларират истинския брой на хотелските легла и според Крушкова вече надминават 600 000.

Само в Несебър през това лято те са били 326 000 и това ясно показва, че трябва да се спре строителството в определени курорти, защото са пренаселени.

Крушкова настоява на всеки три години да се прави категоризацията на хотелите. Сега, след като бъде построен един хотел той получава определен брой звезди, които не се променят докато хотела функционира и не бъде закрит. Поради тази причина обаче качеството на предлаганата услуга пада, защото никой не се стреми да запази нивото на обслужване след като вече хотелът вече е бил категоризиран.

Поради голямото застрояване на курортите Крушкова каза, че не е сигурна, че няма да се стигне до разрушаване на хотели.

Стратегията за развитие на туризма е определила като приоритети културния туризъм, здравния туризъм, делови пътувания, екотуризъм, спортен и ловен туризъм.

Радослав Михайлов

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии