Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Измамите в сферата на недвижимите имоти в България

 
 
Ние българите сме нация която много, ама „много” спазва закона. Това е нашето мнение за самите нас. Но, ако трябва да бъдем честни към себе си като нация, ние далеч не сме „черешката на тортата”, има държави където кражбите, измамите и много други пороци са далеч по-широко разпространени. Освен това трябва да се признае, че част от тези деяния се извършват от имигранти от други страни които пребивават в България. Но, на купувачите на недвижими имоти от това едва ли им става по-леко. В медиите понякога има публикации по този въпрос и дори се посочват имената на „брокери” или "безскрупулни", компании за недвижими имоти. Но също така е вярно, че невинаги можем да наречем измама случаите, при които даден клиент е недоволен от определена сделка. 
 
 
Има два основни вида недоволство: 
 
 
Първият вид недоволство се поражда от типичните случаи на измама. Тоест клиентът е умишлено измамен, за да му се вземат парите. След това по правило мошеникът изчезва. 
 
 
Вторият вид недоволство се поражда, когато дадена компания не спазва договореностите спрямо клиента.
 
 
Що се отнася до първия вид измама, този феномен е толкова рядко явление в България, че някои ги възприемат като слухове, а други гледат на тях като на "черен" PR. 
 
 
Вторият вид "измама" е по-разпространен, а с настъпването на кризата се отбеляза дори повишение на тези случаи. Неспазване на договорните клаузи от страна на продавачите и предприемачите, се наблюдава най-често в случаите когато купувач е закупил имот в строящ се жилищен комплекс. Тази порочна практика в България съществува от доста години. Поради различни обективни и субективни обстоятелства, строителните компании често не могат да спазят сроковете за издаване на обекта. Може ли това да се нарече „измама” с недвижими имоти? Тези които не са получили имота си навреме и са претърпели загуби ще кажат да, но останалите сигурно няма да са на същото мнение (ситият на гладния не вярва). Но истината е, че сега в България има доста такива обекти, както жилищни така и с друго предназначение.
 
 
Да се разглеждат като измама случаите, когато посредниците завишават цените също е неправилно. В края на краищата, посредническите фирми са търговски дружества и като такива те имат право не само да увеличават цените, но и извършват всички необходими и позволени от закона действия с цел да продадат даден имот. Така наречените комисионни в България са в порядъка от 2% до 15%, но има държави където те са от 10% до 60%.
 
 
От публикации от сорта  "Хора, не се страхувайте да си купите имот” няма смисъл. Истината е една и е много проста. Дали сте български гражданин или чужденец, решите ли да купувате, обърнете се към доказала се посредническа компания. Те ще направят всичко необходимо свързано с осъществяването на сделката. По този начин купувачът ще  е постоянно консултиран. Дори самите консултации да струват някакви пари, ако се направи равносметка, тя ще покаже, че плащането за консултации излиза много по-евтино, отколкото да правите нещата сами.
 
 
Ето, че стигнахме до заключението, коя е най-голямата измама на пазара на недвижими имоти в България. Това е самоизмамата и самозалъгването на определена група купувачи, че сами могат да се оправят „прескачайки” опитните посредници. Хора това е все едно да отидете в джунглата и да се оправите сами или сам ескимос да пресече пустинята. Изводът е ясен, решите ли да купувате имот, самоуважавайте се и не се самоизмамвайте. 
 
 

Подготвил: 

Петко Литов

Танграм рекламна агенция Варна

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии