Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Испания разчиства бетонния кошмар по крайбрежието си

В Испания се опитват да спасят туризма по средиземноморското си крайбрежие като масово разрушават бетонни хотели и жилищни блокове, издигнати през последните две десетилетия в непосредствена близост до бреговата линия. Незаконни разрешителни за строеж, които в миналото са издавани от общинските съвети, сега се обявяват за нищожни, съобщава BBC.

"Една неделна сутрин, докато разгръщах вестника си попаднах на снимка на нашата сграда с коментар, че тя ще бъде разрушена", разказва Мариса Тумей, която задно с британския си съпруг е купила апартамент в един от блоковете, които впоследствие се оказали незаконно построени.

Сградата е част от комплекса Банана Биич в Марбела, който според властите в Андалусия е построен незаконно и трябва да бъде разрушен. Семейство Тумей е купило апартамента през 2004г., като сделката изглеждала напълно легална, но всъщност се е оказало, че жилищната сграда не е трябвало изобщо да бъде строена.

Банана Биич е един от десетките крупни строителни проекти одобрени през 90-те години и случаят е симптом на епидемията от свръхзастрояване, разразила се по испанските брегове.

Крайбрежните райони представляват едва 7% от територията на Испания и въпреки това там живее 44% от населението на страната. В някои райони до 75% от крайбрежната ивица е плътно застроена като по-голямата част са хотели предназначени за 48-те милиона туристи, идващи в Испания всяка година.

"С години хората си мислеха, че могат да строят където си пожелаят по крайбрежието. Това мислене трябва да бъде променено", казва Мария Хосе Кавалеро от Грийнпийс.

Ляво ориентираното испанско правителство признава проблема и подчертава, че само през тази година са били разрушени 665 незаконни хотела и жилищни сгради.

Приета е 'Стратегия за устойчиво развитие на крайбрежието', която има за цел да да възвърне част от природната красота на морския бряг. Планът отговаря на социалните настроения в Испания, като се имат в предвид предстоящите след три месеца избори.

Според министерството на околната среда на Испания, брегът ще потъне с 15 метра до 2050 година поради покачващото се ниво на световния океан. "Нашето бъдеще е пряко свързано с околната среда", казва Хуан Фернандес-Ранада, отговорен за изпълнението на правителствената стратегия за бреговата линия в Малага. "Важно е туристическата индустрия да осъзнае необходимостта да използва богатството на природата."

Опазването на околната среда има все по-голяма маркетингова тежест в страна като Испания, където 10% от БВП се пада на туризма.

"С все по - евтините туристически услуги в други европейски страни ние трябва да предложим нещо повече на нашите гости, а именно естествена и непокътната природа, добро обслужване и ненатрапваща се, изградена с вкус инфраструктура", казва Марк Стъклин, президент на консултантската компания Spanish Property Insigh.

Според испанския "Закон за крайбрежието" от 1988г., държавата притежава точно 106 метрова ивица от бреговата линия. Първите шест метра до морето са предназначени за пешеходци, докато останалите 100 метра са за общинска инфраструктура, но не и за частни строежи.

Технически, частните постройки изградени в 106 метровата зона по бреговата ивица подлежат на разрушаване, докато хиляди други се считат за незаконни поради нарушаване на общински устройствени планове, включително и комплексът Банана Биич в Марбела.

Ekspert.bg

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии