Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю Сирена Груп

sirena_mariana.jpgМнение на Агенция за недвижими имоти и строителство Сирена Груп ООД Варна

- Варненският пазар е динамичен, но реално ли е наличието на над 300 агенции за недвижими имоти?
Пазарът не оправдава съществуването на толкова много агенции, но щом те са на линия, явно има работа за всички. Това, че някой е продал няколко имота не го превръща в автоматично в брокер. Умението да се реализира сделка не се придобива за няколко дни.
Допълнително има и доза късмет. Така че работата с недвижими имоти изисква преди всичко професионализъм, познаване на пазара и коректно отношение към клиента. В скоро време обаче едва ли може да се очаква рязко покачване на броя на сключените сделки, по-вероятно е дори да има застой. А това означава отпадане на някои от играчите на пазара. Ще останат тези, които поддържат контакти с чужди граждани или агенции.

- Доверяват ли се според вас варненци на агенциите или все още преобладава скептичното отношение?
Моето мнение е - да, има нарастване на доверието към нас. Дори в последно време се наблюдава обратното явление - клиентът твърдо настоява агенцията да присъства до окончателното финализиране на сделката, а не до получаване на комисионната, например. Това отношение изисква коректно поведение от страна на брокера. Тук отново опираме до професионализма.

-
Влияе ли рекламата във вашия бизнес, все пак предлагате услуга, която може да отнеме време? Като, че ли клиентите предпочитат мнението на познати, а не са впечатлени от витрини и табели?
Рекламата е от изключително значение. На практика тя продава, защото само и единствено чрез презентирането една агенция може да заяви присъствието си на пазара. С навлизането на новите средства за комуникация, рекламата се развива все повече и употребата и е задължителна. Всъщност обаче нейният вид няма толкова голямо значение. Посланието е ясно, това сме ние и ви предлагаме професионално и коректно отношение. Опитът ми в рекламата ме е научил, че няма значение какво се предлага. Автомобил или имот, все едно е. Добрата рекламна стратегия е ключът към привличане на клиентското внимание. Препоръката на познати или предишни клиенти също е важен фактор, който не е за пренебрегване. Много от потенциалните купувачи идват, защото са чували добри неща за нас. Това е друг вид реклама, но и много голяма отговорност - трябва да защитим репутациятa си. Спечеленото доверие на клиента е много важно, от него само може да се спечели.

- В последно време битува мнението, че ще има промяна в цените след влизането на България в ЕС. Сериозно ли звучи такава теза или по-скоро надеждите на собствениците на имоти за бързо забогатяване са нереални? В този ред на мисли, можем ли да говорим за отрезвяване на пазара, в смисъл на достигане на реални цени?
Мисля, че твърде много се спекулира с тази тема. Едва ли можем да очакваме някакъв огромен интерес след 01 Януари 2007 г. Интересът на чуждите граждани към български имоти така или иначе съществува. Нереално е да мислим, че ситуацията у нас коренно ще се промени. Надеждите за бързо забогатяване са наивни. В същото време обаче са и спирачка за нормалното развитие на пазара - не може атрактивни парцели да залежават в очакване на митичния паралия. Абсурдното в ситуацията е, че чужденецът купувач, на който толкова се уповават всички, според родното законодателство не може да притежава земя. Хората трябва да са наясно, че цената на имотите им няма да се покачва с времето. За съжаление реалното оценяване на ситуацията ще e дълъг процес.

-
Каква е професионалната ви оценка за варненския пазар, има ли той своя специфика? Можем ли да говорим за сезонен бум?
Сезонно съживяване - да, но за бум на пазара е малко пресилено да говорим. Информацията за динамично развиващ се пазар е като цяло по-скоро вярна, но далеч не е изчерпателна. Според нашия анализ например, изобщо не можем да говорим за голямо развитие. А колкото до спецификата - не знам дали можем да говорим за отличителна черта на местния пазар, но изискванията на купувачите напоследък са доста характерни. Търси се перфектно място на самия бряг, в регулация и с комуникации, на фантастично ниска цена. Като изключим утопичния момент, такова място е почти невъзможно да се намери. Причината за това е липсата на регулация. Този проблем ще се задълбочава с времето и ако не се вземат адекватни мерки, ще се озовем в ситуация, в която ще има само губещи и най-засегнати ще бъдат самите клиенти.

-
Английски бум - има ли го? На страниците на шотландски вестник, България се класира на трето място, непосредствено след Испания и Франция, според класациите на британците за местата, където биха си купили недвижим имот.
Това е друг мит в пазара на имоти. Интересът на потенциалните инвеститори от Великобритания към България е постоянна величина, но с това не бива да се спекулира. Безспорно, прекрасната природа, наличието на четири сезона и море привличат британците. За тях е и от значение силната позиция на британския паунд, спрямо лева и еврото. Защо англичаните купуват къщи в балканските села? Отново можем да търсим отговора в природата и ниските цени. За съжаление, и тук се налага да повторим, че липсата на нормална инфраструктура ще продължава да отблъсква купувачите.
Интересно е да споменем един малко куриозен факт - в медите на Острова се появява информация, че цените на парцелите у нас са баснословно ниски. В нашия офис идват английски граждани, претендиращи, че по местен британски канал са видели имоти на северното ни черноморие за десетина хиляди евро. Естествено, остават разочаровани щом научат реалната стойност на парцелите.

- Трябва ли да се промени законодателството ни, за да могат чужденци да закупуват земя в България?
Категорично не, в никакъв случай. Дори да приемем, че евентуалният собственик ще инвестира средства в икономиката ни, обстановката все още е толкова объркана,че просто е невъзможно това да се случи.

- Да очакваме ли втора инвеститорска вълна от Германия или Испания например?
Високият стандарт в Германия е причината, немците да не проявяват интерес към недвижима собственост зад граница. Но последните три-четири години се наблюдава все по-засилващ се интерес от граждани от Италия и Испания. Запитванията в нашия сайт от тези две държави зачестяват последните месеци.

- Мнението ви за евентуално сдружение на варненските агенции.
Основен проблем за осъществяването на тази идея е манталитетът на собствениците. Лично аз нямам никакви проблеми да работя съвместно с други брокери. Не виждам какъв може да е проблемът, щом целта е една - печалба. Политиката на самостоятелното оцеляване има позитиви само до определено време. После обрича агенцията на изолация.
Сега се сещам за един аналог туристическите агенции в началото на 90-те. Те бяха изправени в подобна ситуация. Броят им беше голям, дори за град като Варна. Сега, преодолели сепаративното мислене, туристическите агенции се преобразуваха в по-големи структури и успешно продължават да развиват бизнеса си. Надявам се подобно бъдеще да очаква и нас.

- Да завършим с въпроса за домашните брокери - помагат или вредят?
Домашните, или т.нар мобилни брокери са факт от реалността на пазара на недвижими имоти. За радост или не, те в съвсем малка степен влияят върху общия обем на сделките. Добре е да се съобразяваме с тях, но от друга страна правилата трябва да важат за всички. Ако мобилните брокери подобрят професионалното си отношение, мисля че ще изчезнат и последните неясноти в пазарните правила.

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии