Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю с Казълова

Интервю с г-жа. Желязка Казълова, управител на дружество „Казълова”

- Оправдава ли динамиката на варненския пазар наличието на толкова много агенции?


Варненският пазар за недвижими имоти е такъв какъвто е и диктува, а не оправдава наличието на толкова много агенции за недвижими имоти. Наличието им обаче се отразява на качеството на услугата, която се предлага, най-вече с появилите се многобройни, непрофесионални и нерегламентирани ”домашни” брокери, които оформят “сивия“ или “сенчест” сегмент в бизнеса с недвижими имоти, от което страдат само клиентите и е предпоставка за измами.

- Имат ли по принцип хората доверие на агенциите или са по-скоро мнителни?


Варненци, които имат опит с определени конкретни и доказали своя професионализъм агенции им имат доверие, ползват услугите на едни и същи агенции с години. Подозрителното отношение към брокерите като цяло, е резултат от действията на "домашните" такива и фирмите еднодневки, които свързват дейността с “голямата далавера“.

- Влияе ли рекламата на успеха в този бизнес?


Рекламата влияе на бизнеса определено, но според мен това е само донякъде. Препоръката на познати и доволни клиенти, имащи доверие е по-важна и се приема по-добре от помпозните рекламни витрини и офиси.

- В последно време се налага твърдението, че се очаква рязка промяна в цените на имотите - особено след влизането ни в ЕС? Поумнял ли е българинът, притежаващ имот?


Този процес се разви и развива в новоприетите страни в ЕС. От информацията за Чехия например и от наблюдение на нашия пазар се утвърждава становището, че този процес в България е стартирал преди около две години и дори след приемането ни в ЕС не се очаква някакво рязко и драстично повишаване на цените. Пазарът, по моя преценка, ще се развива динамично, но плавно, без резки амплитуди.

- Варненският пазар. Случва ли се вече сезонният пик на продажбите и изобщо различава ли се той от националния?


Варненският пазар е най-силен през летния сезон, когато има най много чуждестранни и български туристи. Ако може да се говори за някаква сезонност, то тя е свързана най-вече с вилните имоти и с имотите в крайградските зони. Има, разбира се и имоти с целогодишно търсене – апартаменти, офиси, парцели с промишлено и производствено предназначение, както и обектите, свързани с туризма, чийто “пик” започва с края на туристическия сезон.

- “Английският бум”. Как може да се окачестви – явление или процес? И защо точно англичаните са на първо място сред чужденците, притежаващи имоти в България?


Има явление “английски бум“, но бих го определила в минало време – имаше. Британците бяха атакувани от всички видове реклама. Разбира се, от първоначално значение бяха ниските цени, пък и манталитета на британците е такъв, че те приемат за чиста монета това, което им “казват” рекламите. Съвсем друга е темата за това, което остана от “английския бум” сега, след като закупилите имоти тук видяха със своите очи за какво става въпрос. Освен това, вече въобще не можем да говорим за фактор “ниски цени”.

- Трябва ли да се промени нещо в родното законодателство и ако да- в каква насока?


Спорно е – плюсовете и минусите не са еднозначни. Самите законодатели не са на едно мнение по въпроса, пък и не само те.

- Очаква ли се “втора вълна” от западни инвеститори, от Германия например? Можем ли да обвържем чуждите инвестиции с т.нар. ”евроскептицизъм”?


Определено започна зараждането на втора вълна чуждестранни инвеститори. Интерес проявяват не само граждани на Испания, Германия, но и на такава, затворена и прецизна нация като Швейцария. “Евроскептицизмът” докара на българския пазар на недвижимостите фирми на руснаци, британци, кипърци и други, защото европейците се доверяват явно по-лесно на сънародници.

- Инвестиционните фондове - ще стават ли те все по-големи играчи на пазара?


Това ново явление естествено ще се налага на пазара и у нас, както е в цял свят. Само, че при инвестиционните фондове мащабите са различни от това, с което сме свикнали.

- Един малко страничен въпрос: индексът РЕМИ. Доколко е актуален и не е ли просто опит на НСНИ да копира европейските модели?


Нямам определено мнение. Но си мисля, че РЕМИ е носител по-скоро на статистическа, отколкото на практическа информация.

- Как виждате евентуално обединение на агенциите за недвижими имоти в по-голяма структура?


На пазара има място и за големи и малки агенции. Другото ще го покаже времето, но засега не виждам обединение.

- Как може да се коментира дейността на “домашните” брокери? Притеснение ли е нелоялната конкуренция?


Процентът на нелоялната конкуренция е твърде висок. Резултатът е ясен – потърпевши при всички случаи са клиентите, били те продавачи или купувачи.

- Как мислите, ще продължи ли да се развива пазарът според правилата или процесите в него ще са до някаква степен нерегламентирани?


Динамичен, разнообразен. Дано правилата, за които говорите, да очертават принципни и коректни взаимоотношения както между нас, брокерите и клиентите, така и между самите брокери. Другото говори по-скоро за липса на правила.

- Има ли някакви нови тенденции на пазара на недвижимости?


Новите тенденции се очертават от няколко години. Една от тях е, че финансово подкрепени агенции се налагат на пазара на недвижимите имоти. Няма и не може да има твърди правила на пазара.

 

Любомр Любомиров ИMОТ ДНЕС

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии