Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю с Инес

Интервю с Витка Димитрова от агенция за недвижими имоти "Инес" Варна
Ines - Варненският пазар е динамичен, но оправдава ли наличието на толкова много агенции за недвижими имоти?
От години Варненският пазар е един от най-динамичните в страната, дори мога да кажа че е най-динамичният. Но наистина агенциите за недвижими имоти са малко в повечe, като в това по принцип няма нищо лошо, защото колкото е по-голяма конкуренцията толкова по-добра и качествена трябва да ни е работата. Колкото повече са доволните клиенти, толкова повече се издига престижа на фирмата, а това е гаранция за нови клиенти и повече сделки.
- Доверяват ли се по принцип варненци на агенциите или по-скоро преобладава подозрително отношение?
Като се обръщат към фирмите за недвижими имоти, гражданите си спестяват излишни проблеми и неприятности, а също и риска да бъдат измамени. Нерядко, едва след като са претърпели загуби, клиентите разбират колко скъпо им струва собствената некомпетентност.
Но тогава вече е късно. Мисля, че все повече клиенти си дават сметка, че чрез своите квалифицирани служители ние им даваме сигурност за юридическата обезпеченост на сделките.

– Влияе ли по принцип рекламата във вашия бизнес, все пак вие предлагате услуга, а не продукт? Като че ли хората предпочитат мнението на познати, а не лъскави витрини.
Да, в този бизнес рекламата е нещо, без което ние не бихме били пълноценни на пазара, но не мисля, че трябва да се разчита изцяло на рекламата, а по-скоро на името, което сме си създали през годините, за да могат клиентите да продължават да ни имат доверие, защото с години се доказва лоялността на една фирма и се гради доверието към нея.
А що се отнася до лъскавите витрини не смятам, че за клиента те са най-важното нещо. Нека не забравяме, че “По външният вид се посреща, а по умът се изпраща“.

- В последно време се налага твърдението, че се очаква промяна в цените на имотите след влизането ни в ЕС. Напразни ли са надеждите на собствениците на имоти или вече се наблюдава отрезняване на пазара?
Не вярвам, че ще има големи сътресения при влизането ни в ЕС, даже напротив. По мое мнение цените на недвижимите имоти в България вече отразяват очакваното членство в ЕС. Не смятам, че ще има сериозно поскъпване на имотите, след като то стане факт. Възможностите за инвеститорите идват по-скоро от разрастването на пазара и от растящото търсене на качествени търговски, офисни и жилищни проекти.
– Каква е професионалната ви оценка за варненския пазар, има ли той своя специфика? Можем ли да говорим за сезонен бум?
Пазарът се успокои, търсенето става все по-балансирано, а инвеститорите все по-взискателни. Докато преди при покупка се гледаше основно локацията на имота, напоследък се набляга на предварителните проучвания при сделката, обръща се внимание на фактори, които преди нямаха голямо значение. По-слабото нарастване на цените спрямо предходния период е показател, че пазарът се успокоява.
По-сериозен ръст на броя на сделките и цените се очаква през този и следващия месец, които са традиционно силни за търговия с имоти.
– Английски бум – има ли такова явление? Според информация на „Файнейшъл таймс“ всяко трето запитване от клиенти в агенции за имоти на територията на Великобритания е за парцели у нас. Как мислите, защо точно британците се насочват към български имоти ?
В последните години все повече западноевропейци откриха нашите прелестни кътчета от природата и си купиха къщи за почивка у нас.
Поради голямата гласност през изминалите години много британски граждани се ориентираха към България. Тук те намериха добри възможности да вложат парите си в летни вили или къщи за постоянно обитаване. А отговорът на въпроса “защо?” е много прост - цената на живота в България няма нищо общо с европейския стандарт.

– Голям ли е процентът на нелоялната конкуренция? Спъват ли „домашните брокери“ дейността ви?
На пазара за недвижими имоти има достатъчно некоректни и смея да кажа некадърни посредници. Те са такива, защото не уважават труда на колегите си и не полагат усилия да си вършат работата качествено, което води до отрицателното мнение, насадено за професията “брокер недвижими имоти” в България.

– Последен въпрос - как виждате развитието на варненския пазар. Можем ли да очакваме нови тенденции или правилата са твърди?
Постоянната промяна в равновесието на търсенето и предлагането на недвижими имоти прави и прогнозите противоречиви. Точно по тази причина правила на пазара няма .

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии