Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю с Аргос

svetlio.jpg  Интервю със Светослав Иванов, от агенция за недвижими имоти Аргос Варна

   - Достатъчно голям ли е варненският пазар за толкова много агенции?
Бумът на строителството в региона, повишеният интерес към дестинацията, добрите възможности за развитие на инвестиции в много области на икономиката, всички транспортни връзки, с които разполагат Варна и региона, обуславят повишения интерес към недвижимите имоти тук. Този повишен интерес води до увеличаване на броя на субектите, които искат да участват в развитието на този пазар. Естествено, че за регион като нашия 300 агенции са много, но това ще се регулира от пазара, от услугите които се предлагат и от качеството им.

   - Имат ли по хората доверие на агенциите? Като че ли се наблюдава известен скептицизъм ...
   За съжаление към момента хората нямат необходимото доверие на агенциите на недвижими имоти. Ние по принцип сме тези, които би трябвало да защитаваме техните интереси. Защитавайки интересите на клиентите си всъщност ние защитаваме нашите. Всеки доволен клиент излязъл от офиса ни, води след себе си други потенциални такива. Доверието се гради с години и се губи за миг. Понякога конкуренцията между агенциите води до ситуации, които отблъскват хората от ползване на услугите ни. Нерегламентирано повишаване на цените, неясноти относно комисионните и други такива, карат хората да се отказват от услугите на агенциите. Добре е клиентите, имащи намерение да купуват или продават някакъв имот, да обвързват тези си намерения с договор, регламентиращ правата и задълженията, и на агенцията и на клиента.

   - Как мислите, оказва ли рекламата някакво влияние?
   Естествено, рекламата е един от основните козове в бизнеса с който се занимаваме. Добрата реклама, на точното място е наполовина свършена работа за популяризирането и реализацията на всеки един продукт. Основна част от разходите на агенциите за недвижими имоти са именно за реклама. Без нея просто не може.

   - В последно време битува мнението, че се очаква рязка промяна в цените на имотите след влизането ни в ЕC. Поумнял ли е българинът, притежаващ имот?
   Аз лично не очаквам резки промени на цените на имотите. Голяма част от тези, които са на пазара дори са надценени. Мисля, че измененията на цените ще става плавно, на някои имоти ще се вдигат, а на други ще спадат. Всичко ще се определя от пазара, вътрешния и външен интерес. Колкото до собствениците на имоти, не мисля, че трябва да им даваме някаква оценка. Хората реагират така както смятат, че е правилно. Много от тях са объркани от хаоса в пазара и от различните мнения за стойността на имотите им.

   - Актуалната тема: варненския пазар.
   Има определена сезонност в пазара на недвижими имоти във Варна и региона. По-голямо движение има през периода от март до ноември, и по слабо през зимния период, което е съвсем естесвено. Има малко разминаване между търсене и предлагане. Чувства се недостиг на парцели, както за строителсво на жилищни сгради, така и за индивидуално застрояване, също така и на жилищни имоти на по ниски ценови нива.

   - Английският бум. Как може да се окачестви - явление или процес? И защо точно англичаните са на първо място сред чужденците, притежаващи имоти в България?
   Интересът на англичаните към България си е процес, който се развива от няколко години. Желанията за инвестиране в нашата страна са породени от няколко фактора: цените в България, които са доста по-ниски от тези в Англия, по-ниската стойност на поддръжката на имотите / данъци, такси и др. /, очакванията за ценови ръст и възвръщаемост на инвестициите и не на последно място природата и климатът в България. Защо точно англичаните, защото рекламата на България там е на ниво, навлизането на английски фирми на нашия пазар също е фактор, влияещ на интереса им към България.

   - Очаквате ли втора вълна от западни инвеститори, от Германия и Испания, например? Наскоро се появиха подобни публикации в западния печат. Можем ли да обвържем чуждите инвестиции с т.нар. "евроскептицизъм"?
   Инвеститорският интерес към България не спрял. Ограниченият ръст на инвестициите не е обусловен от евроскептицизъм, а от редицата неуредици и пречки, които изникват пред инвеститорите. Многото проблеми с инфраструктурата, остарелите съоръжения или липсващи такива, забавеното планиране, остарелите планове на регионите и визията за развитието им.

   - Един малко страничен въпрос: индексът РЕМИ. Доколко е актуален и не е ли просто опит на НСНИ да копира Европейските модели?
   Не мисля, че взаимстването от Европейските модели е нещо лошо. Нали в края на краищата всички се стремим да постигнем Европейски стандарти. Смятам обаче че НСНИ като браншова организация трябва да направи по-вече за регламентирането на участниците в пазара на имоти.

   - Как да коментираме дейността на т.нар домашни брокери. Притеснение ли е нелоялната конкуренция?
   Нелоялната конкуренция по принцип си е проблем за всеки един бизнес. Не можем обаче да я прехвърлим само на така наречените домашни брокери. Тя си съществува и между агенции, които са легално на пазара. Вярно е, че има неравнопоставеност между хората, които извършват легално тази дейност, и тези които не плащат никакви данъци и нямат разходи за поддръжка на офиси и реклама. Това би било избегнато ако има регламент за извършването на постедническа дейност и повече информация за гражданите имащи намерение да купуват или продават някакъв имот. Добра идея беше Доброволният публичен регистър, който започнаха да правят от НСНИ, но той все още не е готов за фирмите от цялата страна, а само за тези от София. Мисля, че хората все по малко вярват на така наречените домашни брокери и това явление скоро ще изчезне.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии