Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю Лайф - част 1

v.jpg - Варненският пазар е динамичен, но се характеризира предимно с имоти от градски тип - можете ли да обясните спецификата на бизнеса с покупко-продажбата на земеделски земи?
Бизнесът с покупко-продажба на земеделски земи стана динамичен през последната една година. През 2002 г. когато започнахме да се развиваме в тази сфера, пазарът беше свит, предлагането голямо, а търсенето по-малко.

- Вашата агенция се специализирала в оперирането със земя в Централна и Североизточна България. По- специално ли е отношението ви към този регион или ...?
Дейността ни започна от моя роден гр. Силистра, където земеделието е развито и винаги е имало пазар на земеделските земи, като в началото наши клиенти основно са били арендатори. Избрахме да развием дейността си в Централна и Североизточна България, защото инвеститорите се насочват в тези региони.

- Доверяват ли се по принцип клиентите ви на агенциите или по-скоро преобладава подозрително отношение?
Има клиенти които се доверяват, но има и такива които гледат с недоверие към нас. Това идва от много недобросъвестни колеги, което се отразява негативно на коректните посредници. Но ние разчитаме на доволни клиенти, които вече са се убедили в нашата коректност. Затова се стараем да сме точни и коректни, и да защитим интересите на нашите клиенти. Защото доволните клиенти са най-голямата реклама за нас.

- Влияе ли по принцип рекламата във вашия бизнес, все пак вие предлагате услуга, а не продукт? Като че ли хората предпочитат мнението на познати, а не лъскави витрини.
Да! Въпреки, че предлагаме услуги рекламата е много важна за нашата дейност, стараем се да достигнем до всеки потенциален клиент с различен вид реклама. Но както споменахме по горе за нас най-добрата реклама е доволния клиент. Затова и нашето мото е “Ако сте доволни кажете на приятели, а ако не - на нас, за да се стараем повече “!

- В последно време се налага твърдението, че се очаква промяна в цените на имотите след влизането ни в ЕС. Напразни ли са надеждите на собствениците на земеделски имоти или вече се наблюдава отрезвяване на пазара?
Аз лично не очаквам промяна в цените на земеделските земи след влизането ни в ЕС, наблюдава се изкуствено покачване на цените и създава затруднение за нас и празни надежди за продавачите.

- Каква е професионалната ви оценка за земеделския пазар, има ли той своя специфика? Можем ли да говорим за сезонен бум?
В нашата дейност няма сезонен бум, бума го определят самите клиенти, което се определя в зависимост от търсенето и предлагането. Бумът на пазара със земеделски земи е през последната една година, през която се създадоха акционерни дружества с инвестиционна цел, която цел е да уедрят земеделските площи, да направят големи масиви и по голяма част от земята да бъде обработваема.

- Може ли да се направи реално сравнение между двата пазара - този на градските парцели и на земеделските земи?
Не! Сравнение на двата пазара не може да се прави !

- Мислите ли че инвестиционните фондове от все още ново явление ще се превърнат в решаващ фактор на пазара в България?
Да, мисля че те вече се превърнаха в такъв фактор, който раздвижи пазара на земеделски имоти,.

- Как виждате евентуално обединение на агенции в по-голяма структура? Назрява ли моментът за такова събитие или брокерите предпочитат да са „единаци“?
Не го виждам в близко бъдеще. Мисля че брокерите все още предпочитат да се единаци, въпреки че ние работим с много наши колеги, но това зависи от политиката на фирмата .

- Голям ли е процентът на нелоялната конкуренция? Спъват ли „домашните брокери“ дейността ви или в характерните условия, в които се развивате те не за от голямо значение?
О, да! В последно време броят на “домашните брокери“ стана ужасно голям. Вече всеки “втори“ се занимава с посредничество в покупко-продажба на земеделски земи. Това пречи много на работата ни. Голяма част от клиентите се оказват излъгани и след това трудно се доверяват на легализирани посредници и за нас – легалните посредници, които плащаме данъци, разходи за реклами, офиси и др., работата намалява значително .

- Последен въпрос - как виждате развитието на земеделския пазар. Можем ли да очакваме нови тенденции или правилата са твърди?
Правилата ги определят клиентите! Пожелаваме на всички колеги много доволни клиенти!

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии