Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю Лайф

Агенцията оперира предимно със земеделски земи. Тъй като този пазар става изключително перспективен с всеки месец и интересът към него нараства, решихме да зададем въпроси към брокерите от всички регионални офиси на „Лайф”.

- Можете ли да обясните спецификата на бизнеса с покупко-продажбата на земеделски земи и популярен ли е той у нас? Като че ли се акцентира предимно върху имоти в градовете и техните околности?
Офис ВАРНА: Ние се занимаваме основно с покупко-продажба на земеделски земи, които са извън регулацията на селата, със селскостопански цели. Нашата агенция се е специализирала конкретно в продажбата на такива имоти. До преди около две години бизнесът с покупко-продажбата на земеделски земи не беше толкова развит. Покупко-продажбите на такива имоти вървяха слабо. От една година, обаче това се промени. Търсенето се увеличи, което го направи популярен на пазара у нас.
Офис ТЪРНОВО: Голяма част от агенциите за недвижими имоти са специализирани в продажбата на апартаменти и парцели в регулация, а много малка част от агенциите в БГ като нашата са специализирани именно в покупко-продажбата на земеделска земя. Сам по себе си бизнесът със земеделска земя е силно разпространен. Отрицателна черта, е че много хора започнаха да се занимават с изкупуването на земеделска земя без да са се специализирали в тази област и по този начин се появява нелоялна конкуренция която подронва авторитета на утвърдилите се на пазара агенции.

- В последно време се налага твърдението, че се очаква промяна в цените на имотите след влизането ни в ЕС. Ще се отрази ли това върху земеделските парцели или промяната ще е предимно за градските недвижимости?
Офис ВАРНА: Определено ще настъпи промяна по отношение на пазара на земите, след влизането ни в ЕС. Има много различни прогнози по отношение пазара на земите, след влизането ни в ЕС. Смятаме, че няма да има много големи разлики в цените на земеделските земи, но дори и да се увеличи, то това ще стане пропорционално с цените на другите стоки.
Офис ТЪРНОВО: Със сигурност влизането ни в ЕС ще окаже влияние върху живота на българина, а от там и върху земеделските парцели, по простата причина, че всички цени ще гонят европейските. Оттам ще се увеличи предлагането на земеделска земя поради увеличаването на цените, но това ще доведе до намаляване на търсенето, и това от своя страна постепенно ще доведе до намаляване на цената на земята.
- Вашата агенция се специализирала в оперирането със земя в Централна и Североизточна България. Има ли някакви по-особени правила на имотния пазар в този район?
Офис ТЪРНОВО: Не. Не бихме казали, че има някакви особени правила, на имотният пазар в този район. За цялата страна правилата са едни и същи с тази разлика, че на някои места почвата е по благородна, от друга, както е например в Добруджа – „житницата на България”.

- Каква е професионалната ви оценка за земеделския пазар, има ли той своя специфика?

Офис ВАРНА: Както всеки пазар и този със земеделските земи си има своя специфика. Определено се различава от покупко-продажбата на други недвижими имоти. Основната цел е окрупняването на земеделските имоти. Целта е да се развие земеделието, да се увеличи обработваемостта на земите и да се увеличи производителността на земеделски култури, което е добре за страната ни.
Офис ТЪРНОВО: Както всеки пазар, така и пазара на земеделска земя си има своята специфика. Като всеки пазар има своите възходи и спадове. За момента много голяма част от продавачите изчакват влизането ни в ЕС с надеждата, че ще получат няколко пъти по-висока цена за земята си в сравнение с пазарната цена в момента. Предлагането започва да намалява, а търсенето се увеличава. Тенденцията след влизането ни в ЕС е обратно пропорционална, предлагането ще се увеличи, а търсенето ще намалее.

- Трябва ли според вас да се промени българското законодателство и чуждите граждани да могат да закупуват земеделска земя у нас?
Офис ВАРНА: Много хора се надяват чужденец да купи техните имоти, защото се надяват цената да е по висока. Ние смятаме че това не би било правилно, така нашите земи ще станат чужда собственост. Все пак ние сме Българи и трябва да държим на това нашите имоти да си останат българска собственост.
Офис ТЪРНОВО: На мнение сме, че чуждестранните граждани трябва да могат да закупят земеделска земя в БГ, но при определени условия, т. е. законите трябва да бъдат точно и ясно дефинирани и да бъдат упоменати условията на които трябва да отговарят чуждите граждани, които имат желание да закупят земеделска земя и в каква връзка я закупуват.

- Може ли да се направи реално сравнение между двата пазара -този на градските парцели и на земеделските земи? Кой е преобладаващ в момента?
Офис ВАРНА: Бихме казали, че в момента и двата са еднакво преобладаващи. Има търсене и на градски парцели и на обработваеми земеделски земи. Купуват се с различни цели и търсенето им е еднакво.
Офис ТЪРНОВО: Не бихме могли да направим сравнение между двата пазара. За момента земята, която се намира в регулация е на много по-висока цена в сравнение със земеделската земя. За момента изследванията показват, че преобладава пазара на земеделска земя, воден от обещания за субсидиране от ЕС.

- В пресата се появяват все по-често съобщения за фондове, ориентирани изключително към опериране със земеделска земя, като пикът е в Добричко? Как ще коментирате тази информация и има ли някаква особена причина за този внезапен инвеститорски интерес?
Офис ВАРНА: Да, в района на Добричко се купуват много имоти, защото там земеделието е развито и продължава да се развива добре, докато в другите области тепърва ще започва да се развива. Там все още нямат толкова добри производства, както в Добруджа. Целта на инвеститорите е да се купуват земи и така да се увеличи обработваемостта на земята. които да се обработват или да се арендуват.
Офис ТЪРНОВО : Както вече споменахме по горе, Добрич е „житницата” на България и там доходите от произведена продукция са значително по-големи и за това интересът на голяма част от фондовете са ориентирани към тази област въпреки, че цената на земята там е няколко пъти по-висока от цената на земеделската земя в останалите региони на България.

- Последен въпрос: Как виждате развитието на земеделския пазар. Можем ли да очакваме нови тенденции или правилата са твърди?
Офис ВАРНА: Развитието на земеделския пазар ще продължи и за напред. Определено се очакват промени, след влизането ни в ЕС. На този етап все още не е ясно, как точно ще се развие, но се надяваме да се подобри земеделието ни в България, пазарът да се стабилизира, да се стимулират земеделските производители. Това би било голям напредък за развитието ни!
Офис ТЪРНОВО: Със сигурност след присъединяването ни към ЕС ще се появят нови правила и тенденции за развитието на земеделска земя, които ще бъдат близки на тези в останалите страни в ЕС, но тогава възниква въпроса дали продавачите и купувачите на земеделска земя биха отговорили на тези изисквания, това само времето ще покаже!
Агенция „Лайф” има офиси във Варна, Велико Търново и Силистра. Едно щастливо събитие обаче е попречило на дунавския филиал на фирмата да изпрати своите отговори за интервюто. Танграм Медия честити на силистренските брокери на „Лайф” Дарина и Кристиан Кръстилеви рождението на малката Симона и пожелава щастливо детство и бъдеща брокерска реализация.

 

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии