Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имотите през 2005

Строят се по-големи жилищни сгради с по-малки апартаменти

Жилищното строителство продължава да расте, ако се съди по издадените нови разрешения за строеж през последните девет месеца. Данните на Националния статистически институт показват, че за този период са заявени намерения за изграждане на 55% повече жилищна площ в сравнение със същите месеци на предходната 2004 г. Проектират се все по-големи сгради с по-малка средна квадратура на апартамент.

Дали този ръст ще се запази е трудно да се прогнозира. Сравненията между отделните тримесечия на тази и миналата година показват, че предприемачите са били "най-агресивни" за периода януари - март 2005 г. спрямо същия период на 2004 г., като издадените разрешителни за нова жилищна площ са двойно повече.


Ръстът за второто и третото тримесечия обаче намалява рязко - съответно до 66% и 29%. Това означава, че след средния срок за изграждане на заявените проекти предлагането на пазара ще започне относително да намалява. Данните на НСИ показват още, че средната квадратура на апартамент в проектираните нови обекти спада от 151 на 139 кв. м., а в същото време тенденцията засега е да се строят по-големи сгради. Ако всяко от разрешителните през 2004 г. е предвиждало средно по 3.5 апартамента на обект, през 2005 година те се покачват до 4. При равни условия това би трябвало да означава, че предприемачите постепенно се насочват от свръхлуксозните сегменти на пазара към строителство на жилища за средния потребител. Този процес вероятно е свързан с бума на жилищните кредити, който позволи и на хора без значителни спестявания да планират покупки на апартамент.


От статистическия институт обясниха, че в данните не са включени одобрените ваканционни селища на морето и в планинските курорти. Въпреки това най-бурно се очертава жилищното строителство в Бургаска област, където за деветте месеца са допуснати проекти с обща площ от почти 700 хил. кв. м. За сравнение - в София-град са планирани 630 хил. кв. м., а във Варненска област - 454 хил. квадрата.


В категорията, в която влизат ваканционните селища и хотелите, данните също показват "лидерство" на Бургаска област (370 хил. квадрата за деветмесечието), която е следвана от Варненска (250 хил. кв.м) и София-град и София-област заедно (около 103 хил. кв.м).


Брокери на недвижими имоти обясниха, че бумът на строителството в районите около Бургас и Варна се дължи главно на интензивното строителство на ваканционни комплекси. Според тях макар и по-плавно от бума през последните години пазарът в жилищния сектор ще продължава да се развива и затова не се очаква свръхзастрояване, което да понижи цените.


По Черноморието в момента може да говорим само за задържане на цените, и то само при средния клас имоти в Слънчев бряг, които не са луксозни и не се намират на първа линия, каза председателят на съвета на директорите на "Адрес недвижими имоти" Теодора Иванова. Въпреки това според нея именно при ваканционните комплекси се очаква най-голям ръст, като през 2006 г. цените могат да скочат и с около 15%.


Въпреки строителните темпове понижаване на цените няма, твърди и председателят на Варненската асоциация за недвижими имоти (ВАНИ) Добромир Ганев. По негови наблюдения заради големия естествен и механичен демографски прираст във Варна от вътрешността на страната и от чужбина търсенето на имоти по морето и техните стойности ще се запазят устойчиви. По думите му в районите, където инфраструктурата изостава или не е изградена, има известно задържане на нивата от миналата година. Заради известно пренасищане на пазара в предлагането на на ваканционните имоти около Златни пясъци цените там бележат застой, каза Ганев.


В същото време се увеличават перспективите на север от Стара планина - Бяла и Обзор, екзотичните точки на юг от Созопол, Шабла. Очаква се сериозен тласък на строителството да даде и изграждането на двете голф игрища между Балчик и Каварна. Спад в цените не прогнозира и директорът на дирекция "Устройство на територията" в община Варна Венелин Жечев. По данни на ВАНИ близо 70 на сто от разрешенията във Варна са за жилищно строителство.


Над 1.4 млн. кв. м. е разгънатата площ, която в момента се строи по Черноморието, предимно за жилищни нужди, сочат наблюдения на варненското представителство на строителната камара. Във фаза проектиране и предпроектни проучвания в момента са още около 600-750 хил. кв.м площ. Всяка година новото строителство в района на Варна бележи ръст от около 50 процента, коментираха още от камарата. Като една от основните причини за това се сочи големият брой строителни компании, които работят във Варненско. В момента те са над 800.


В момента най-високи са цените на новото строителство по Северното Черноморие, където цената за квадратетн метър започва от 500 евро и надвишава 1500 евро. Тенденциите са за запазване на средногодишния ценови ръст, който е малко по-висок от инфлацията и се движи в границите 5-10%. Прогнозите на ВАНИ сочат, че се увеличава търсенето на апартаменти в комплексите от затворен тип и към хотелски апартаменти в луксозни ваканционни комплекси също от затворен тип. Предпочитанията са те да са в по-спокойни и урбанизирани територии, в нискоетажни сгради и със специфична архитектура и вече изградена подземна и надземна инфраструктура.


В момента такива имоти се купуват не толкова за живеене в тях, колкото с цел инвестиция. От тях чужденците например очакват доходност или чрез отдаване под наем, или чрез капитализиране на самата инвестиция в бъдеще. Теодора Иванова допълни обаче, че не предсказва успех при продажбите на всичките проекти, които се реализират. Печеливши ще бъдат имотите, съчетаващи добра локация, инфраструктурно обезпечаване, правилно управление и добра възможност за отдаване под наем. Според нея основни рискове остават прекаленото застрояване и липсата на подходяща инфраструктура.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии