Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Има презадоволяване, застроява се дивашки

Марин Ташков, собственик на преводаческа агенция:

   

Интервю на Маги Младенова

Мисля, че цените във всички големи метрополиси, какъвто и София ще стане един ден, при всички случаи вървят нагоре. Все пак София е не само столица на България, но и най-големият град в държавата, където живеят повече от 1,5 милиона души. Моите лични прогнози бяха бумът на пазара на недвижими имоти да отшуми и след присъединяването ни към ЕС да станем свидетели на застой, дори прогнозирах лек спад на цените, но не се оказа така. Проблемът е по-скоро с наемите - те тръгват надолу, а не стойността на самите жилища.

- Г-н Ташков, ако имате възможност, по какъв начин бихте си купили жилище?
- Аз лично смятам, че ако човек може да избира и не бърза, е добре да изчака още малко, преди да тегли кредит, ако не разполага с парите. Разбира се, ако има такава възможност. Но може например да си изтегли заем от чужбина и да го оползотвори тук.
- Това по-изгодно ли ви се струва?
- Мисля, че да. Смятам, че в скоро време това ще е масова практика, защото в края на краищата ние сме в Европейския съюз и сме част от един общ пазар.
- Значи смятате, че сега не е подходящият момент за покупка на жилище, така ли?
- Според мен логиката е цените на пазара на недвижими имоти да вървят нагоре. Въпреки че аз очаквах да има едно понижение при цените на жилищата, не се оказа точно така. Говорейки за цените и пазара, трябва да кажа, че съм правил сметки, които показват, че банката е или много малко на загуба, или много малко на печалба при един дългосрочен кредит.
- А какво мислите за цените на недвижимите имоти в България?
- Мисля, че цените във всички големи метрополиси, какъвто и София ще стане един ден, при всички случаи вървят нагоре. Все пак София е не само столица на България, но и най-големият град в държавата, където живеят повече от 1,5 милиона души. Моите лични прогнози бяха бумът на пазара на недвижими имоти да отшуми и след присъединяването ни към ЕС да станем свидетели на застой, дори прогнозирах лек спад на цените, но не се оказа така. Проблемът е по-скоро с наемите - те тръгват надолу, а не стойността на самите жилища.
- Какви други проблеми виждате на пазара за имоти?
- Проблем има и с жилищата „на зелено”. Наскоро четох, че монолитните жилища „на зелено” струват по-малко от панелните. И това вече е смешно. За да струват по-малко, това означава, че има свръхстроителство или някой предварително знае, че на тази цена и в тези срокове няма да го построи.
- Значи смятате, че цените са надути изкуствено?
- Това е стоков пазар. Ако предложите една стока на определена цена и има някой, който иска да ви я купи, значи цената не е надута. Но определено има презадоволяване на пазара. Грозното тук е, че се застроява дивашки. Аз съвсем наскоро, само преди няколко седмици бях в Рим и останах очарован от този страхотен град. Там наистина има и архитектура, и стил, а Рим е изключително зелен град.

 

Източник: "Демокрация днес"

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии