Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

И все пак ще паднат ли цените на имотите във Варна?

Всяка седмица някой застава пред медиите и заявява, че започва голямата криза в България. Решихме да попитаме професионалистите, които всеки ден се сблъскват с реалностите на пазара във Варна.  Предлагаме ви интервю с г-н Матев - управител на агенция „Имоти Варна”.

 

Какво  се случи на варненския пазар през първата половина на годината? Как вървят, според Вас продажбите?

Продажбите вървят нормално, станаха някои трансформации на пазара, които бяха очаквани за внимателните наблюдатели. Но работа има. На варненския пазар работят много фирми, ориентирани към чуждестранни купувачи, предимно англичани и тъй-като последните имат вътрешни проблеми, сега тези агенции изпитват известни трудности. Моето мнение е, че тези трудности ще бъдат преодолени - първо, чрез намиране на купувачи от други държави и второ, самите англичани постепенно пак ще се завърнат на нашия пазар. Преди няколко дни излязоха данни за 3.5% месечен ръст на продажбите на дребно в Англия и с около 8 % спрямо същия период на 2007 г., което показва устойчивост на английската икономика към световната финансова криза. Освен това тази криза има един неочакван за България положителен ефект - силно се увеличи интересът към страната ни от страна на големи чуждестранни инвеститори, най-вече испанци, което неминуемо ще доведе и до реализиране на проекти.

Очаквате ли някакви сътресения на нашия пазар на имоти? Как ще се развиват нещата по-нататък във времето? В медиите постоянно излизат публикации, потвърждаващи това.

Винаги питам мои познати, когато ми кажат  „във вестника пише че...“ или „по телевизията казаха ....“ добре ли са разбрали кой е авторът (ако въобще има автор) на това. И ги  съветвам - напишете името на автора в Google и обикновено излизат всичките му писания през годините. И тогава можете да се ориентирате горе-долу кой какво представлява и знае.

Има една истина и тя е: НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОТГАТНЕ БЪДЕЩЕТО. Единственото, което можем да направим, е да предположим какво отражение биха имали в бъдеще вече настъпили събития. Много хора се опитват да се правят на  анализатори, механично да привнасят събития отвън, да се изказват по теми, твърде далеч от компетентността им. Лично аз съм се шокирал от такива изказвания. Но в същото време с удоволствие мога да кажа, че има и отлични анализатори и познавачи от бранша.

Ето малко информация: по предварителни данни на НСИ икономическият растеж за първото тримесечие е 7%; преките чуждестранни инвестиции продължават да са стабилни - 1.23 милиарда евро за първите четири месеца на годината, които след неминуемите корекции, по всяка вероятност ще са по-високи от миналогодишните; строителството в страната за м. април е нараснало с 21% спрямо същия месец м.г.

Изброените данни и някои други показатели - напр. невисоката кредитна задлъжнялост на населението, ниският корпоративен данък, нарастващите спестявания на домакинствата, незначителното отражение на световната финансова криза, ме правят оптимист за развитието на икономиката и в частност на сектора на недвижимите имоти. Но естествено, ще има размествания, трансформации и сегментиране. Високата норма на печалба в строителството и лесните до сега продажби доведоха до голямо разрастване на сектора. От тук нататък местоположението и качеството ще са решаващи, а нормата на печалба ще слезе до нормални стойности. Проекти на неподходящи места или с лошо изпълнение ще се реализират изключително трудно и на ниски цени. Рисковано ще бъде и поставянето на много високи цени на строителната продукция и от самите изпълнители. Но дори и тук един наш феномен - строителството срещу обезщетение и включването на зелено освен другите си предимства има и това - още на съвсем ранен етап от строителството инвеститорите ще са наясно за евентуални проблеми с реализацията.

И все пак ще паднат ли цените на недвижимите имоти ?
Класическо поевтиняване на имотите аз не очаквам. Цените на добрите имоти на добри места ще растат. Естествено, някои надценени проекти, с нереални първоначални цени, ще търпят корекции. В някои сегменти може да има известно задържане и забавяне, но генералната тенденция е за повишаване на цените.

Какво е Вашето мнение за внасяне на ред в бранша и налагане на някакви регулации на фирмите за недвижими имоти.

Моето мнение е крайно отрицателно. На пръв поглед звучи добре - да въведем ред в бранша на недвижимите имоти. Много хора са недоволни от работата на агенциите. Някои от самите агенции искат тази регулация, като смятат, че по този начин ще им се разрешат много от проблемите. Други - по-големи фирми си мислят, че ще се намали конкуренцията, а някои искат да се възползват материално от това. Моето твърдо убеждение е, че фирмите за недвижими имоти трябва да продължат да работят по Търговския закон и, че никаква специална регулация не им е нужна. Както се казва, просперитетът обича свободата. Не вярвам у нас да има чиновник, който да измисли умна, добра и работеща  регулация. Вземете за пример псевдореформата с регистрирането на нови фирми. След няколко поредни отлагания и години умуване се направи такава промяна, че сега една една компания се регистрира много по-трудно и то за  един-два месеца при една-две седмици преди „реформата“. Не вярвам и на идеята да се дадат регулативни правомощия на браншовите  организации. Видяхме какво стана със строителния сектор - съсредоточиха се големи права в браншовата им организация, задължителни изисквания и регистрации за различните категории обекти, свързани с време и естествено с пари, които само създават пречки пред строителните фирми и предпоставки за корупция, като в същото време едва ли са повишили качеството и сигурността на строителството. Регулацията на бранша недвижими имоти е ненужна, ако се въведе, ще доведе до намаляване на конкуренцията, силно увеличаване на сивия сектор, оскъпяване на продукта и корупция.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии