Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Гръцко нашествие на имотния пазар в България

Гръцко нашествие се наблюдава на пазара на имоти на Балканите и на първо място в България през последните две години.

Интерес има от страна на гръцки строителни компании, главно такива от Северна Гърция, които строят редица големи жилищни комплекси, търговски центрове и офис сгради в Румъния, България, Хърватска, Албания и в последно време и в Македония, пише гръцкото бизнесиздание "Имерисия", цитирано от в. "Монитор".

Наред с това стотици индивидуални инвеститори купуват жилища на евтини цени, които или отдават под наем, или използват за почивка. Въпреки значителното увеличение на цените на имотите у нас в последно време те все още се считат за евтини за гръцките купувачи.

Никъде в Гърция не може да се намери апартамент за 500-1000 евро на кв. м, нито пък луксозни жилища за 2000-3000 евро на кв. м или ваканционни жилища в живописни курорти като Банско за 2500 евро на кв. м, пише изданието.

Значително се е покачило предлагането на ваканционни имоти в България през последните години, като според "Имерисия" в момента на пазара за продан има обявени над 77 хил. имота.

Най-търсени от страна на гръцки купувачи са тези във Варна, Бургас и в Банско, като най-скъпите имоти по Черноморието са между 2300 и 2700 евро на кв. м. Тези в планинските курорти са на цени между 570 и 590 евро на кв. м, но в някои случаи за луксозните комплекси може да достигнат и 2500 евро за кв. м.

Гръцкото икономическо издание разделя жилищата у нас в три категории. Най-евтините, които се продават на цени около 500 евро за квадрат. В средния сегмент според анализа в "Имерисия" са имотите, продавани за 800-900 евро за квадрат, и по-скъпите, които са от 1200 до 1300 евро за квадрат.

Има два квартала в София - "Лозенец" и "Изток", където цените започват от 1000 евро за квадрат и стигат до 3000-3500 евро, и то за жилища, които са в проект или тепърва започват да се сторят, пише атинският вестник. Най-ниските цени от по 700-800 евро за квадрат според гръцкото издание в София са в кварталите "Люлин", "Надежда" и "Овча купел".

Търсенето на имоти в другите балкански държави е по-малко главно заради значително повишение на цените през последните две години.

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии