Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ГЕОФИНАНСИ И ГЕОПОЛИТИКАПрез изминалия септември Федералният резерв на САЩ намали лихвения процент с 50 базисни пункта до 4.75 % в опита си да избегне депресия на американската икономика. Очаква се тази политика на ФЕД да продължи и на 31 октомври базовата лихва да бъде снижена с още 25 базисни пункта до 4.5 %. Известният експерт Хари Шулц определя актовете на намаляване на лихвите като отчаяни действия. След тях, според него, следва рецесия. Прогнозите на Х.Шулц за края на 2008 година са 14% инфлация в САЩ, злато- 1600 долара за унция, сребро- 45 долара за унция. Вследствие на увеличение на паричната маса покупателната способност на долара е спаднала драстично през годините от създаването на Федералния резерв на САЩ през 1913 г. както се вижда от долната графика.

chart

Щатският долар не е изключение. Паричната маса се увеличава на годишна база с 18% в Саудитска Арабия, с 19% в Китай, с 24% в Индия, с 36% в Обединените Арабски Емирства, с 41% в Русия и 69% във Венецуела.
С известно обичайно закъснение инфлацията се повишава също – 9% в Русия, 11% в Обединените Арабски Емирства и 12% в Катар.
Уйлям Рийс–Мог – бивш редактор на „Таймс” и съветник на М.Татчър, който изнася тези данни прави извода : „Еврото сега е една надценена резервна валута”. Ние вярваме на него повече, отколкото на всички български икономисти и тъй като еврото е свързано с лева с фиксиран курс твърдим, че левът е надценен!

Инфлацията в България се дължи преди всичко на огромния кредит, създаван от банките и другите кредитни институции, който БНБ не е в състояние да контролира.
Монополите и подобните им също допринасят за повишението на цените, а търговците се опитват да компенсират по малкия оборот и свитото потребление с по високи цени.
Като се добави и огромния търговски дефицит, става ясно, че бордът няма да издържи в този си вид, или ако издържи икономиката ще колабира. Трябва да се помни, че валутният борд е средство за постигане на финансова стабилност, но целта е работеща пазарна икономика. Такава в България няма.

Надцененото евро прави Европа непривлекателна за туристите, особено за тези, които имат долари, а трябва да плащат в евро. Европа вече не е притегателен център за живеене не само за богатите американци, но и за богатите европейци. Причината е в демографията. Европа се заселва с все повече имигранти, повечето от които са мюсюлмани. Сега в Европа живеят около 50 милиона мюсюлмани и Мохамед е най често даваното име на новородените в Белгия и Холандия. През 2025 година една трета от децата ще се раждат в мюсюлмански семейства. Перспективата пред сегашната Европа е мрачна, като се има пред вид, че тези хора се съпротивляват на интеграцията си и живеят в затворени общности. Ако България разчита на европейска помощ в отношение на проблема с българските мюсюлмани и циганите, очакванията ни няма да се оправдаят, защото самите европейци ще се сблъскат с далеч по сериозен етнорелигиозен проблем.
В съседна Турция етническият проблем се решава вече с военни средства. Турската икономика има голям ръст от над 6-7% годишно през последните години, но правителството трябва да реши проблема с кюрдите, които населяват югоизточна Турция, Иран, Ирак и Сирия, както се вижда от долната карта.

map

В резултат от американската окупация на Ирак, в северната част вече съществува автономна кюрдска държава, която е насърчавана да поддържа кюрдите в Иран, като част от американските планове за дестабилизация на иранското правителство. Проблемът, обаче, не може да бъде решен само в рамките на Ирак и Иран, и Турция тепърва ще носи последствията от неадекватната си политика по отношение на кюрдите. САЩ и Израел на практика подкрепят и действуват зад кулисите за създаването на независим Кюрдистан защото това е изгодно за целите и на двете държави.
Русия и Европейският съюз са въвлечени в „голямата шахматна игра”. Пример за това е газопровода „Набуко”. Той започва от източна Турция със захранващи тръбопроводи от Иран и Азербейджан. Газ ще подават също Ирак, Египет и Русия. По този начин вместо да бъде изолирана, Русия ще участвува в един на пръв поглед конкурентен проект. За нея този проект е практически диверсификация на начините за доставка на руски газ за Европа. Русия се опитва да участвува във всички проекти, които касаят енергетиката на Европа.

map

На практика „Набуко” ще може да разчита и на руски газови доставки чрез вече изградените на територията на Европа газопроводи , а също така и чрез огромното газохранилище , което се изгражда в Австрия.
Европейският интерес е в постигане на възможно най диверсифицирани доставки. На долната схема са показани потенциалните регионални източници на газ и количествата в милиарди кубични метра.

map

Както се вижда, „Набуко” е основен източник, който дава възможност за намаляване на непосредствената зависимост на Европа от руските газови доставки. Като се има пред вид взривоопасният район, през който тръбопровода предстои да преминава, включването на Алжир и донякъде Либия като източници на газ за Европа изглежда оправдано. Голямата шахматна дъска става по голяма, отколкото е била по времето, когато Киплинг пише „Ким”.
Що се касае войната с Иран, въпросът вече не е дали, а кога и кой пръв ще започне военни действия.

Израелските политици имат историческия опит на Холокоста. Те правилно смятат, че Хитлер е трябвало да бъде спрян със сила още преди Мюнхен. Като се имат пред вид и изказванията на най високопоставените представители на иранското правителство, че Израел трябва да бъде унищожен като държава, напълно вероятно е Израел да бомбардира иранските ядрени и военни обекти и да въвлече и САЩ във военни действия.
Президентът Буш е в края на втория си мандат и най вероятно ще вземе решение за военна оперция срещу Иран. Освен иранската ядрена програма САЩ имат и друг стратегически интерес да проведат военна операция срещу Иран. Иранският нефт се изнася главно за Китай и Индия. И двете страни, особено Китай, са конкуренти на Америка в глобален мащаб и прекъсване или затрудняване на доставките на нефт ще даде ако не стратегическо, то поне тактическо предимство на САЩ и ще стабилизира за известно време долара.
Най вероятно е военните действия да се ограничат до въздушни удари върху военни, промишлени и инфраструктурни обекти, но никой не може да предскаже доколко сценарият, подготвен от Пентагона ще се реализира. Основен въпрос ще бъде евентуалната употреба на ядрено оръжие и ако това стане, светът вече ще бъде различен.

При такава обстановка на глобална несигурност, златото е едно от средствата, осигуряващи сигурност и комфорт на притежателите си. Това се разбира от все повече инвеститори по целия свят и цената на жълтия метал непрекъснато расте, преминавайки нивата от 760 щат. долара за унция. Ние се присъединяваме към мнението на Р.Ръсел, който казва, че разглежда златото като много дългосрочна инвестиция, също така, както разглежда книжните пари без покритие като дългосрочно средство за харчене.
Затова препоръчваме, в зависимост от индивидуалните особености и положението на всеки човек, 5 до 10% от богатството му да бъде инвестирано в злато. Умните ще разберат, мъдрите ще предприемат мерки.

Източник: Истински Пари

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии