Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Екологични къщи от палми и ананаси ще бъдат изградени в Коста Рика


 
Отпадъците от преработката на ананаси и палмово масло, може да се използват за производството на пресовани (екструдирани) агломеративни плочи, които могат да служат като материал за изграждане на мебели, стени и високи здания, съобщава портала Vacaciones Barcelo Costa Rica.

 

 

Според експерти от Технологичния институт на Коста Рика, качеството на произведените агломерати са близки до нормалните панели. Към този момент в страната всяка година се произвежда 1,5 милиона тона растителни отпадъци, които не се рециклират и предизвикват лош мирис, замърсяване и нашествие на вредители.

 

 

"Експертите са се опитали да намерят най-добрия начин да изсушат и свържат  ананасовите и палмовите отпадъци. След това, от този материал те направиха различни смеси - с дървени стърготини и дървесна хартия, а така също и с формалдехид. След това, под натиск и температурно въздействие, екструдираните плочи се произвеждат лесно", се казва в доклада.

 

 

В момента изследователите имат налични, повече от 100 различни по състав  проби, които се изпитват за устойчивост и годност за употреба в строителството. Тези тестове трябва да определят най-устойчивия на външните фактори агломерат и плочите произведени по издържалата изпитанията формула, ще бъдат пуснати на националния пазар. Независимо, че цената на органичните плочи все още е неизвестна, строители активно проявяват интерес към тях. Колко ще струва къща построена с тези материали и дали те ще се търсят от купувачите на жилища, все още е неизвестно.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии