Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ей И Ес започва строежа на вятърен парк край Каварна

"Ей И Ес гео енерджи" ще започне строителството на 156 мВт ветрови парк край Каварна до края на тази година, съобщи генералният мениджър на дружеството Теодор Бобочиков.

Паркът ще е разположен върху земеделски земи и строителството му ще продължи около година. Намеренията на компанията са на втория етап от развитието на проекта мощността му да достигне до 200 мВт, пише в. "Дневник".

Очаква се той да произвежда над 450 гиговатчаса електроенергия годишно и ще спести 500 хил. тона въглеродни емисии. В изграждането на първия етап от парка се очаква да бъдат инвестирани 220-240 млн. евро.

Ще бъде приложен моделът на проектното финансиране. "Ей И ЕС", която е инвеститор в новата 650-мегаватова мощност на въглища в ТЕЦ"Марица-изток 1", през миналата година получи сертификат за инвеститор първи клас от Агенцията за инвестиции. За доставчик на оборудването е избран един от най-големите производители на вятърни турбини - "Вестас".

"Ей И Ес гео енерджи" вече има подписан предварителен договор за присъединяване с НЕК и работи по договора за изкупуване на електроенергията. Оценката по ОВОС поставя ограничителни изисквания за строителството на парка, които изискват да не се строи във времето на гнезденето на птиците.

"Ей И Ес гео енерджи" беше създадена, след като преди две години Ей И Ес придоби миноритарен пакет от акции в българско-германската компания "Гео Пауър". В нея 40% от акциите притежава "Йоми инженеринг", германската компания "Гео Ват" държи 33%, останалите са регистрираната в Лихтенщайн Ерwar Establishment. Тогава бе обявено, че след като централата заработи, Ей И Ес ще придобие мажоритарен пакет в дружеството.

 

Източник: Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии