Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Два пъти е паднала доходността от наеми за 5 години

Два пъти е паднала доходността от даваните под наем жилищни имоти в София, показва изследване на дружеството за ипотечно кредитиране "Кредитекс". През 2002 г. по време на началото на бума за закупуване на жилища апартамент от 100 квадрата в столичния жк "Младост" можеше да се купи за 22 000 долара. Наемите тогава бяха на ниво от 150-200 долара и доходността от имота бе 8,72 процента, твърдят от "Кредитекс".

Сега подобно жилище струва 70 000 евро и може да се даде под наем за не повече от 300 евро, сочи статистиката на финансовите посредници. На година на собственика на имота се връщат около 2880 евро, което прави доходност от 4,11 процента.

Финансовите анализатори използват брутният наемен множител за да изчислят времето на възвръщане на инвестицията в жилищен имот. Средно за София той е 195, което показва броят на месеците, през които ще се върнат парите на купувача от наемите. Според Красимир Гумнишки, мениджър кредитни консултанти "Кредитекс", когато числото е над 200, това показва, че имотът е надценен. Брутният наемен множител за софийския кв. "Горна баня" е 156, а за района на "Пирогов" ­ 260. Реалната цена на магазин у нас можем да разберем като умножим наемите, които можем да вземем, по 100, уточни експертът.

В момента в България доходността от бизнес имотите ­ магазини, складове, офиси е много по-голяма, отколкото при жилищата, каза още Гумнишки. Според данни на Forton International средната доходност от инвестиции в търговски и офис площи в момента е около 8-9%, а за търговските обекти до 12-14%. Основният фактор за развитието на бизнес имотите днес е търсенето от страна на българските фирми ­ както за наемане, така и за покупка. Причината е, че в момента у нас има глад за бизнес имоти, а на пазара на жилища се наблюдава известно пренасищане. Голямото количество нови апартаменти, които в момента се купуват, след това ще излязат на пазара на наемите. Това неминуемо ще намали шансовете от повишаване на наемите. Не бива да забравяме, че повечето нови жилища, които се продават у нас са на шпакловка и замазка и са нужни още поне по 100 евро на квадрат за да се направи имотът годен за обитаване и даване под наем, каза още той.

 
26-06-2007

Източник: В-к "Монитор"

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии