Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цените на жилищните имоти в България, макар и бавно, тръгнаха нагореЦените на жилищата у нас, макар и бавно с минимален растеж, тръгнаха нагоре.
Нещо повече, специалистите по недвижими имоти у нас отчитат, че пазарът никога не е бил толкова динамичен и толкова непрогнозируем. Брокерите днес се чувстват като едни неопитни метеоролози. Прогнозите им са, че утре може и да вали, но може и да не вали, съобщи БТВ.

 

Реално сключени сделки има в цялата страна, но характерното е, че месец с месец не си приличат. Жилищният пазар се движи вълнообразно-един месец нагоре, друг надолу, следващия пак нагоре.

 

През първото полугодие на 2010 г., има съвсем малък ръст на цените, спрямо второто полугодие на 2009 г. Така, че що се отнася до цените, спокойно може да се каже, че те са стабилни, но са в застой-без резки повишения или понижения.

 

Ето и кратко припомняне, на най-новата история на цените на жилищния имотен пазар в България. През втората половина на 2009 г. имаше чувствителен спад на ценовите нива, спрямо първата половина. През 2010 г., има известно връщане на цените към по-високи нива. За сегашната ситуацията на пазара, брокерите казват - в момента можете да направите удара на живота си, но и да се минете при сделка с жилище. Поради тази причина купувачите са изключително предпазливи и се оглеждат внимателно.

 

Пак според брокерите, всички купувачи са колебливи и преговарят за отстъпки до край. И още нещо - повечето от търсещите жилище са семейства с едно или две деца.
Те са готови да направят покупка, ако намерят подходящи апартаменти на подходящи цени, готови са да изтеглят и кредит. Но общо взето такива купувачи трудно взимат решение, а това се дължи единствено на несигурността в утрешния ден. За това, дали ще имат работа, дали ще върви бизнесът, каква ще са финансовите задължения, които ще се стоварят на гърба им.

 

Според брокерите до края на годината е толкова възможно да има ръст на цените, колкото и тотален срив.

 

Друг интересен факт е, че като цяло в момента има приблизително изравняване на броя на купувачите и продавачите.

 

Досега винаги е имало свръхпредлагане. Например през 2007-ма, имаше абсолютен бум, който се дължеше изцяло на новото строителство. Но това е рекорд, който със сигурност няма да се повтори. А другият извод, който можем да направим е, че броят на купувачите през тази и миналата година не е мръднал. Сега на пазара на жилищни имоти, има едни хора, които четат, следят, ходят по огледи, консултират се с брокери, и всичко това е продиктувано от едно единствено намерение-да сключат сделката на живота си.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии