Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цените на летните имоти у нас са скочили с 20%, а тези на зимните с 10%

Цените на летните имоти у нас са скочили с 20%, а тези на зимните имат ръст от 10 на сто през изминалата година, каза Николай Пехливанов, изпълнителен директор на “ГрийнЛайф“. Пехливанов посочи, че съотношението на търсенето и предлагането в зимните имоти се е запазило, а при летните търсенето значително превишава предлагането.
Близо 70 на сто е намалял интересът на англо-говорящите купувачи, което се дължи на продължаващата имотна и ипотечна криза в САЩ и Европа, каза той.

Това прави руснаците основни купувачи на този пазарен сегмент. Ако в морските курорти те купуват емоционално, то планинските покупки са изцяло с инвестиционен интерес.

Имотите в планинските курорти се продават активно около 2 месеца. Ако до преди година близо 50% от сделките се сключваха без оглед на мястото, то днес техния дял е едва 20 на сто. Това е положително, защото освен купувачи на имоти тези чужденци едновременно се превръщат и в туристи за страната ни.

Промяна се забелязва и по отношение на цената на покупките. През миналия сезон с инвестиционна цел са закупени около 40% от имотите, а в момента този процент е два пъти по-висок и е 80 на сто. Тази промяна се дължи с изменението за профила на купувачите -руснаците са по-слабо заинтересовани от зимен туризъм и почивка, а виждат в тези сделки добра инвестиция за парите си, коментира Пехливанов.

Отдръпването на англичаните допълнително охлади инвестиционния интерес към Банско и цените на земята там се задържаха. Разработването на пазари е трудна задача и поради тази причина по-малък брой инвеститори се заемат с нея.

Според проучване на “ГрийнЛайф“ през този сезон се очаква да се реализират около 5000 продажби в Банско. В курортното градче в момента са в процес на изграждане около 10 крупни проекта и това е обем, който напълно отговаря на търсенето на пазара. Пампорово заема по-уклончиви позиции тази година, защото е дестинация вече позната на руските граждани, които идват у нас. Опасенията на инвеститорите са, че там интересът бързо ще охладнее, ако не се започне работа по изграждане на съоръжения.

Британските клиенти остават важна целева група, каза Марияна Даскалова, директор “Маркетинг и продажби“ в “ГрийнЛайф“. Гърците проявяват все по - сериозен интерес към ски-имотите у нас, а най-малък брой продажби са сключвани с българи. Англоговорящите заемат 39,58% от всички купувачи в зимните ни курорти, рускоговорящите - 37,87 на сто, гърците - 1,84 на сто, а българите едва 0,25 на сто.

 Р.М.

12-12-2007

Източник: www.Expert.bg

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии