Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Банките намират клиенти за ипотека на имот във Варна все по-трудно

След като имотите във Варна (основно апартаментите) понижиха цените с идването на така наречената криза, сега се наблюдава и спад на лихвите по ипотечните кредити при почти всички банки във Варна.


Основната причина: Голям процент от варненци взеха кредит в бума на имотите и сега на банките е изключително трудно да намерят клиенти, които да отговарят на изискванията.


Всеки ден към банките във Варна постъпват искания за кредитиране предимно на апартаменти и съвсем малък процент от исканията са удовлетворени.


Обобщавам неофициалните изказвания на служители на няколко банки:

 

1. Накупили "скъпи" имоти с ипотечен кредит по време на бума на имотите в момента са в затруднено положение - напуснали са работа или са с понижена заплата.
Това води трудно обслужване на кредита или до невъзможност.

2. И понеже вариантите не са много - или кредита да се преструктурира или апартамента да се продаде за да се върнат парите на банката - положението е следното:

3. На пазара на имоти излизат имоти с цени от порядъка на 45 000 - 50 000 Е. Става въпрос за жилища в добри райони, обзаведени от собствениците с желание да живеят в тях. С много удобства и екстри за да живеят дълго в тях, НО:

4. Голяма част от тези жилища разкриват своите тайни: Собствениците продават, защото банките ги заплашват, че ще направят кредита предсрочно изискуем поради забавяне на вноски.

5. Поради тази причина собствениците са готови да продават на цената, която е останала да погасяват към банката - примерно 35 000 - 40 000 Е само за да се отърват от преследването на банката.

6. Вече сме ви информирали, че банката има право да направи кредита предсрочно изискуем и да заведе административно дело. Следва сагата частен съдия изпълнител, още разходи.....

 

Ако тази практика започне да става масова и всичко излезе наяве:

 

1. Цените на имотите ще слязат още надолу поради изброените причини, защото неиминуемо ще се появят обяви от типа: Продавам апартамент ново строителство, напълно обзаведен, три отделни стаи - реална цена 50 000 Е, спешна продажба 35 000 Е

2. Това ще влоши и положението на банките, защото те ще започнат още по-жестока борба за клиенти, а това означава по-ниски лихви и по-гъвкави условия.


Какво е решението?


Никой не знае. Хиляди имоти във Варна са с ипотека. Никоя банка няма да се съгласи и да признае колко необслужвани кредита има.
И понеже практиката в България е да се крие винаги и всякаква информация - проблемите винаги ни изненадват.

Само се замислете колко ваши познати са се оплакали, че през последните три години са загубили работа, понижили са заплатата и в същото време изплащат кредит. Умножете по 1000 и положението става неприятно.

 

Ивайло Манахов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии