Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

"Интелектуална” война за паметник на Калоян

Голям скандал тлее във Варна заради вдигането на паметник на цар Калоян на централния площад “Независимост“.

Миналата седмица кметът Кирил Йорданов спря проекта, въпреки че пластиката е готова и предстои само да бъде сглобена. Той се мотивира с подписка, с която около 60 местни интелектуалци заявиха, че на паметника не му е мястото във Варна и че не се вписва в архитектурната среда на площада.

"Това са неовизантийци", отсече вчера бившият шеф на ВМС Христо Контров, който движи инициативата. Подписка на интелектуалци има и в защита на монумента.

Поводът Калоян да бъде увековечен е фактът, че през 1201 г. трайно присъединява Варна към България.

Освен това градът нямал държавен символ. Автор на монумента е великотърновски екип начело с Борис Борисов. Още след конкурса гръмна скандал, след като вторият Александър Хайтов обвини победителите, че са заимствали от негова първоначална идея.

Сега недоволните интелектуалци твърдят, че пластиката е архаична, не отговаря на европейското лице на Варна и ще "натовари емоционално" околната среда.

Контров пък отвърна, че се сърдят, защото са свикнали да работят по поръчки на общината и ги е дострашало да се докажат на национален конкурс. Той обвини и кмета, че е уважил жалбата срещу паметника, въпреки че не е направена в законния 14-дневен срок, а година и половина след решението на ОбС.

Инициативният комитет смята да се обърне към съда. Кметът пък е разпоредил експертен съвет да разреши проблема. Като алтернативни места се обсъждат градинката зад Окръжния съд на гърба на площада, както и в средата на кръгово движение по пътя за гробището в село Тополи.

"Там, какво, мъртвите ли ще посреща", гневи се Контров.

Р.М.
 
14-12-2007

Източник: В-к "СЕГА"

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии