Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

"HoweStreet": В България съществува имотен балон

         Ситуацията на пазара на недвижими имоти в България може да се определи като "имотен балон".

          Според изданието цените в България са достигнали твърде високи стойности, а цените по българското черноморие са надминали тези на подобни имоти в Дубай, конкурират цените във Маями Бийч (Флорида), което означава че ценовият спад е неизбежен.

             Съществуват два основни показателя, които свидетелстват за образуването на балон на пазара на недвижими имоти. Първият е съотношението между годишния наем и цената на имота. Обикновено приходите от наем трябва да бъдат около 10%-12% от цената на имота. Приходи от 15-20% означават, че имотите са подценени, докато приходи под 6% предполагат силно надценяване. Приходите от наем в България през последните години са в порядъка на 3-4%, което според автора е сигурен признак за образуване на балон. 

             Вторият показател е съотношението между цената и средния годишен доход на населението, което би трябвало да е 3:1. Това означава, че при примерен доход от 10 хил. евро годишно жилищата трябва да струват 30 хил. евро.В България, както и в много страни от Източна и Западна Европа, това съотношение е в порядъка 7-9, което означава, че цените на имотите са надценени 3-4 пъти.

              Освен това ипотечните кредитите в България нарастват с 50-70% през последните години. Всичко това говори за образуването на спекулативен балон, който съвсем скоро ще се спука.Авторът е загрижен и за големия дефицит по текущата сметка, достигал огромната стойност 20% от БВП, което със сигурност би довело до падането на валутния борд.

              Според “HoweStreet” балонът на недвижимите се разпространява от Великобритания към България и е започнал благодарение на ненормално ниските лихвени проценти, поддържани от Европейската централна банка през последните години.Същата причина е способствала за надуването на имотен балон в страните от Средиземноморието, Западна и Централна Европа, по-късно балтийските държави и накрая балканските (България, Румъния и Сърбия).

               В края авторът прави заключението, че Източна Европа я чака същото, което сполетя САЩ през последните месеци.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии