Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

2100 семейства чакат за общински жилища във Варна

2100 молби за настаняване в общински жилища са подадени в районните кметства във Варна, сочат последните данни.

Най-много са кандидатстващите в район "Владислав Варненчик" - 832, съобщи за БГНЕС шефът на общинската дирекция по социално подпомагане и жилищна политика д-р Здравко Марков.

"433 са депозираните молби в кметство "Младост", 301 - в "Одесос", 288 - в "Приморски" и 246 - в "Аспарухово". На практика общинските жилища са 1475 и всички до едно са заети", заяви д-р Марков.

Въпреки възможността за закупуване на апартаментите след двугодишен престой в тях, много от живущите предпочитат да продължат да плащат наеми, които от началото на тази година са увеличени с 3 %.

"Наемните цени се определят на принципа на зонирането, като най-високи са в централната градска част. Положението с общинските жилища е идентично във всички градове с интензивно развитие", посочи д-р Марков.

Увеличението на кандидатстващите през последните 14 години е многократно, отчете той. Статистиката показва, че през 1994 година молбите са били 51. През 1998 г. броят им спада на 43, а през 2008 г. достига 2100.

Средно в рамките на една година в апартаменти от общинския жилищен фонд са били настанявани около 30 семейства. За да бъдат одобрени, кандидатите трябва да са живели поне пет години във Варна.

Те трябва да декларират и, че нямат имоти, годни за обитаване. До края на тази година се очаква да бъде построен първият блок с около петнайсетина жилища, които ще попълнят жилищния фонд.

Амбициозните планове на общината предвиждат за една година на принципа на публично частното партньорство да бъдат изградени около 200 апартамента.

Най-много жилищни блокове ще се строят във "Владиславово". 20 апартамента ще бъдат построени върху терени на стари и опасни сгради в централната част на града.

 

Източник: Актуално.цом

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии